Categories

E-Ticaret Sitem Satış Yapmıyor! Neden?

Bunun birkaç nedeni olabilir ancak en çok karşılaşılan sorunlar ve çözümleri konusunda sizi bilgilendirelim istedik.

Öncelikle E-ticaret, tıpkı herhangi bir mühitte fiziksel dükkan açmak gibidir. Açtığınız dükkan kalabalığın çok olduğu bir mühitte ise, elbetteki sizi gören bilen ve alışveriş için gelen müşterinizin çok olması demektir.

E-ticaret sitelerini de aynı mantıkla bakarsak eğer, sizin adınızı, ürünlerinizi ve işinizi bilenin gelip alışveriş yapacağı yer olacaktır. Fiziksel mağazanızda nasıl bir güven ortamınız oluşuyorsa ve sizden alışveriş yapan müşteriniz tekrar size geliyorsa aslında mantık olarak e-ticaret mağazalarınız da bu şekilde işliyor. Aslında tüm odağımız önce güven ortamını zedeleyecek engelleri aşmak.

E-ticaret mağaza adı ve domain

Uzun ve akılda kalıcılığı az olan isimler arama motorları ve seo açısından eksi puandır. Aynı zamanda en başta dediğimiz güven duygusunu harekete geçirmesi açısından da önemli bir konu. Mağazanızın adı ne ise domain dediğimiz web sitenizin adresi de aynısı olmalı. Bir önemli hatırlatma yapmak gerekirse .tr uzantılı domainler tüketicilerce daha güvenli görünmektedir. Çünkü .tr uzantılı domainlerin alınması için vergi levhası, ticaret kaydı vb. belgeler talep edilmektedir. Bilinçli tüketicilerin %90 lık kısmı bu adrese dikkat etmektedir.

Sitenizin görsel tasarımı ve gerçek ürün fotoğrafı

E-ticaret siteleri artık herkesin ilgisini çektiği için kısa yoldan gelir elde etmeye dayalı zahmetsiz bir iş modeli gibi gözükebilir. Ancak durum sanıldığı gibi değildir. Anahtar kelimemiz en başından beri söylediğimiz gibi “Güven” dir. Ürün kalitesi, paketleme, zamanında gönderme gibi tüm olguların tam oturmuş olduğunu hissettirmek ve bunu tüketiciye kanıtlamaktır. Rağbetin arttığı bu iş modelinin elbette ki dolandırıcıların da ilgisini çeken bir yol olmuştur. İnternet tüketicilerinin bu dolandırılma yada kusurlu ürün alma korkusu yüzünden ürünlerin özenle çekilmiş, sitesi özenle hazırlanmış, kurumsal kimliği oturmuş sitelerden alışveriş etme titizliği değişmeyen bir gerçektir. Aynı ürünü daha hesaplı fiyat vermek sadece sayısı çok az bilinçsiz tüketiciyi etkiliyebilir. Bu yüzden e-ticaret sitenizin işinizi ciddiye aldığınızı gösteren bazı özellikleri barındıyor olması gerekiyor bunlar;

– Kaliteli benzersiz başka firmaya benzemeyen bir tasarımda olması
– Tasarımınızın gelişi güzel bir anlayıştan ziyade kurumsal kimliğiniz ve size özel özgün bir logonuzla hazırlanmış olmalı
– Ürün fotoğraflarınızın kendi kurumsallığınızda tasarlanmış ürün etiketlerinizle birlikte özel konsept olarak çekilmiş olması
– Ürün açıklama metinleri sizin cümlelerinizle kopyala yapıştır olmayan metinler içeriyor olması
– Mobil / masaüstü cihazlarda sorunsuz çalışıyor olması

Bu noktaya kadar herşey tamamsa şimdi diğer sorunlara göz atabiliriz.

Herşey tamam da ya sizi kim biliyor?

Hızlı açılan, güzel tasarımı olan, güven duygusunu irdelemeyen muhteşem bir satış portalınız var ancak yine de satış yapamıyorsanız bunun nedeni sizi kimsenin tanımıyor olmasıdır. Tüketicileri sitenize çekmek için çeşitli yöntemler var ancak bunların başında elbetteki sizin de tahmin ettiğiniz gibi dijital reklamlar geliyor. Ancak bunların da belirli bir düzen ve içeriklerle yapılması gerekiyor.

Öncelikle sizi tanımaları için tüketiciye şans verin. Bu nasıl olacak? Eğer gıda sektöründeyseniz tadımlık yada tanışma paketi dediğimiz düşük bütçeli kar amacı güdülmeyen paketler hazırlayın. Bu kampanyanızı etkili cümle ve görsellerle dijital ağlarda ücretli reklamlar ile duyurun. Bu tanışma yöntemi her zaman işe yaramıştır. Şayet gıda sektöründe değilseniz yine de küçük bütçeli tanışma ürünleri ile bu yöntemi deneyebilirsiniz.

Ücret Politikası ve Kargo

Tüketiciler için kargo bedeli çok önemli bir husustur. 10 ₺ lik bir kargo sizin satacağınız ürünün yanında çok küçük bir bütçe gözükse de tüketici için önemlidir. 1 liranın bile hesabını yapan bir kitle var karşımızda. Unutmayın, e-ticaret iş modeli sizinle aynı işi yapan binlerce firmayla fiyat rekabeti içinde olduğunuz bir serüvendir. Sizde 1 lira fazla olan benzer ürünü diğer firmadan alma olasılığı yüksektir.

Müşterinin ayağını alıştırma dediğimiz tabiri bilmeyenemiz yoktur. Fiziksel bir mağaza açsanız da E-ticaret mağazası açsanızda bu kural aynıdır. İnternet tüketicisinin ayağını alıştıran indirimler, düşük kar marjı ile satışlar, ücretsiz kargo kampanyaları sizi müşteriye karşı avantajlı duruma getirir. Siteniz günlük hedeflediğiniz pakete ulaşıncaya kadar kazanmayı unutun. Siteniz önce popüler olmalı. Belirli bir satışa ulaştığınız zaman fiyat politikasında müşterinin gözüne batmadan artık yavaş yavaş yükseltmeler yapabilirsiniz.

Arama motorları size yeşil ışık yakıyor mu?

E-ticaret sitenizin bilinirliğini arttıran ve ürününüzle ilgili anahtar kelime aratmalarında ilk sayfalara çıkmanızı sağlayan bazı yöntemler bulunuyor. Bu yöntemlerin bir kısmını aslında yazımızın en başında belirmişiz. Benzersiz tasarım, fotoğraf ve metinler.. Seo ‘nun(arama motoru optimizasyonu) temel taşını oluşturan bu gereksinimlere destek yaparak üst sıralara çıkmanızı hızlandırabilirsiniz. Tabi öncelikle profesyonel bir seo uzmanıyla çalışmanız bu içeriklerin nasıl, nezaman, hangi alanlarda oluşturulması gerektiğini sizi yönlendirerek yapmasında büyük faydası olacaktır. Aynı zamanda seo uzmanı, sitenizin neyi eksik neyi fazla ise size yol gösterecek gerektiğinde ücretli reklam çıkmanızı isteyecektir.

Arama motorları optimizasyonu uzun soluklu bir sürecin ve her uzmanın kendine göre ilerlediği değişken stratejileri olan bir uygulamadır. Gerek anahtar kelime tespiti gerekse backlink temini gibi birbirini etkileyen çapraz yöntemler ile ilerler. Bu konuda uzman değilseniz sizin yapmanız gereken tek şey, sitenizin size özgü kopyala yapıştır olmayan içeriklerle dolu olması. Popüler içeriklerin başında videolar gelmektedir. Siz de ürününüzü tanıtan yada farklı tarifini anlatan videolar çekip sitenizin ürün sayfalarına yerleştirebilirsiniz.

Yorum Yazabilirsiniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.